Weten wat te doen

Actualiteit en urgentie van praktische wijsheid

Auteurs

  • Theo van der Zee Titus Brandsma Instituut

DOI:

https://doi.org/10.54195/h.11843

Samenvatting

Werkers in de zorg, de kerk en het onderwijs worden net als andere professionals geacht te weten wat te doen. Ze komen in hun werk voor situaties te staan waarin soms wel en soms niet of maar nauwelijks duidelijk is wat er aan de hand is. Om dan te weten wat hen te doen staat, hebben professionals niet enkel ambachtelijkheid maar bovendien nood aan praktische wijsheid. Altijd is praktische wijsheid nodig, maar dringend gewenst als zich situaties voordoen waar maar beperkt zicht is op waar het om draait. Omdat professionele contexten gekenmerkt worden door complexiteit en ambiguïteit, lijkt praktische wijsheid momenteel meer dan ook gewenst. Dit themanummer geeft zicht op praktische wijsheid in professionele contexten als zorg, kerk en onderwijs en wil gelezen worden als een pleidooi voor meer ruimte voor praktische wijsheid.

Biografie auteur

Theo van der Zee, Titus Brandsma Instituut

Theo (dr. T.S.M.) van der Zee is wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut (Radboud Universiteit), en adviseur en coördinator katholiek onderwijs van Verus. Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.

Downloads

Gepubliceerd

2021-06-01

Citeerhulp

van der Zee, T. (2021). Weten wat te doen: Actualiteit en urgentie van praktische wijsheid. Handelingen: Tijdschrift Voor Praktische Theologie En Religiewetenschap, 48(2), 3–6. https://doi.org/10.54195/h.11843