Theologische kritiek van de geleefde religie

Praktische theologie in het hbo

Auteurs

  • Jan Marten Praamsma Christelijke Hogeschool Ede

DOI:

https://doi.org/10.54195/h.11813

Samenvatting

De laatste decennia laten een enorme pluralisering zien op het religieus en geestelijk erf. Die ontwikkeling heeft een einde gemaakt aan de min of meer vanzelfsprekende aansluiting van de theoloog in zijn rol als geestelijk verzorger, godsdienstleraar, kerkelijk werker of anderszins op de beleving en ervaring van de mensen waarmee hij of zij werkt. Deze bijdrage onderzoekt hoe dit spanningsveld wordt gethematiseerd in het praktisch-theologisch discours, in het bijzonder binnen de lectoraten die zijn verbonden aan opleidingen hbo-theologie. Daarin zal blijken dat het écht serieus nemen van veelkleurigheid en pluraliteit slechts mogelijk is door zich ook als een kritisch tegenover daarvan op te stellen. Thuis zijn in een eigen theologische traditie is daarbij in de meeste gevallen onontbeerlijk.

Biografie auteur

  • Jan Marten Praamsma, Christelijke Hogeschool Ede

    Jan Marten (dr. J.M.) Praamsma is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Theologie van de Christelijke Hogeschool Ede.

Downloads

Gepubliceerd

2021-12-01

Nummer

Sectie

Themacluster

Citeerhulp

Theologische kritiek van de geleefde religie: Praktische theologie in het hbo. (2021). Handelingen: Tijdschrift Voor Praktische Theologie En Religiewetenschap, 48(4), 37-44. https://doi.org/10.54195/h.11813