De kerk en klimaatverandering in Amsterdam

En regen viel op de aarde (‘And rain fell on the earth’)

Auteurs

  • Geke van Vliet Doopsgezind Seminarium

DOI:

https://doi.org/10.54195/h.11363

Samenvatting

Masterscriptie januari 2021
Onderzoeksmaster Theologie en Religiewetenschappen, Faculteit Religie en Theologie
Vrije Universiteit Amsterdam
Begeleiders: Jan Jorrit Hasselaar, Johan Roeland

In november 2019 organiseerde de Faculteit Religie en Theologie (FRT) van de Vrije Universiteit Amsterdam een symposium ‘Water in Times of Climate Change’. Dit Watersymposium vormde een plek voor interdisciplinaire ontmoetingen om bruggen te kunnen slaan tussen verschillende partijen die zich bezighouden met klimaatverandering (FRT ca. 2019). Naar aanleiding van dit symposium toonde een van de deelnemende organisaties, Rainproof Amsterdam, zich geïnteresseerd in de betrokkenheid van religieuze organisaties bij duurzaamheid in Amsterdam. Als netwerk van Waternet probeert Rainproof de stad aan te passen aan het veranderende klimaat (Amsterdam Rainproof z.j.). Hoewel het netwerk groeit, is er geen zicht op de betrokkenheid van religieuze organisaties bij de klimaataanpak in Amsterdam. Rainproof bleek nieuwsgierig hiernaar, wat de aanleiding vormde voor het huidige onderzoek. Deze thesis bespreekt daarom hoe kerken die zijn aangesloten bij de christelijke organisatie GroeneKerken zich positioneren in het veld van klimaatactie en duurzaamheid in Amsterdam.

Biografie auteur

Geke van Vliet, Doopsgezind Seminarium

Geke (C.M.) van Vliet MA studeert aan het Doopsgezind Seminarium en is werkzaam als tienerwerker in de Oude Kerk in Amsterdam.

Downloads

Gepubliceerd

2021-09-01

Citeerhulp

van Vliet, G. (2021). De kerk en klimaatverandering in Amsterdam: En regen viel op de aarde (‘And rain fell on the earth’). Handelingen: Tijdschrift Voor Praktische Theologie En Religiewetenschap, 48(3). https://doi.org/10.54195/h.11363

Nummer

Sectie

Onderzoekspraktijk - de scriptie