De Geest zweeft over de wateren?!

Over een politiek van hoop op watervragen

Auteurs

  • Jan Jorrit Hasselaar Vrije Universiteit Amsterdam

DOI:

https://doi.org/10.54195/h.11359

Samenvatting

In de Paasnacht wordt in diverse kerken het water gezegend. In die nacht klinkt het bijvoorbeeld in de oud-katholieke liturgie: ‘Uw Geest zweefde bij het begin van de wereld over de wateren, opdat zij toen reeds de kracht der heiligmaking zouden ontvangen’ (Oud-Katholieke Kerk van Nederland 1993, 127). Via het Exodusverhaal beweegt de liturgie zich naar het zegenen van het water vandaag de dag, zodat water ook in het nu een kracht kan zijn ‘… om heel de mensheid te vernieuwen’ (OKK 1993, 128). In protestantse en rooms-katholieke vieringen vinden we een soortgelijke liturgie in de Paasnacht. Dit gebruik in de paasliturgie lijkt haaks te staan op de dagelijkse realiteit. In onze tijd van klimaatverandering lijkt water dikwijls meer een destructieve kracht dan een helende kracht te zijn. Een legitieme vraag die gesteld kan worden is of de Geest vandaag de dag nog wel ‘over de wateren zweeft’. Dit artikel vindt zijn inbedding in het veld van ecotheologie. Het verkent een politiek van hoop. Eerst richt ik me op het werk van Jonathan Sacks. Daarna presenteer ik een case study uit Kaapstad.

Biografie auteur

Jan Jorrit Hasselaar, Vrije Universiteit Amsterdam

Jan Jorrit (dr. J.J.) Hasselaar is econoom en theoloog. Hij coördineert het Amsterdam Centre for Religion & Sustainable Development (Vrije Universiteit Amsterdam).

Downloads

Gepubliceerd

2021-12-15

Citeerhulp

Hasselaar, J. J. (2021). De Geest zweeft over de wateren?! Over een politiek van hoop op watervragen. Handelingen: Tijdschrift Voor Praktische Theologie En Religiewetenschap, 48(3), 7–17. https://doi.org/10.54195/h.11359

Nummer

Sectie

Themacluster