Vernieuwen of pionieren? Nieuwe wegen in rooms-katholiek perspectief - van Koningsveld, Menco (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2017)
De afgelopen jaren is op tientallen plaatsen en in alle bisdommen vernieuwing van pastoraat en parochie onderwerp van overleg en discussie geweest. Die discussies werden altijd aangezet door een besef dat de tijd van de grote volkskerk langzamerhand achter ons ligt en dat we mensen op een andere, nieuwe manier zouden moeten bereiken met de boodschap van het Evangelie. De gebruikelijke aanpak heeft haar aantrekkingskracht grotendeels verloren en nieuwe wegen zijn nodig.