De reflectie en de lichtwand: Van Plato tot Malick - de Bleeckere, Sylvain (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2013)
Plato en Malick hebben de filosofie gemeen met elkaar. Allebei bewegen ze zich in de filosofie, echter niet begrepen als de discipline die intellectuele pirouettes uitvoert om in vele gevallen iets te zeggen wat het gezonde verstand al langer wist. Beiden beoefenen de filosofie om te reflecteren over wat er zich afspeelt rond en in de mens. Filosoferen is voor beiden in de eerste plaats een modus van schouwen, een spirituele oefening om zichzelf als mens te leren kennen en om hun tijdelijk verblijf op aarde naar waarde te kunnen schatten. Maar hiermee houdt de gemeenschappelijkheid ook op.