Casus 6 - Muziek in de eredienst – ‘Wij willen graag een gewone dienst’ - Erwich, René (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2015)
Omdat wij merken dat muziek een heel belangrijke factor is in de beleving van de diensten (dat geldt voor alle leeftijden) zijn er diverse gesprekken gevoerd met organisten, dirigenten en (jongere) gemeenteleden over muziek in de eredienst. Mede naar aanleiding van deze gesprekken heeft de kerkenraad een nieuw muziekbeleid geformuleerd in haar beleidsplan (2011-2015).Dit nieuwe muziekbeleid wordt enorm gewaardeerd door jongeren, gezinnen met jonge kinderen, de zogenaamde middengroep en ook door veel gasten die onze kerkdiensten bezoeken. Echter, en daar ontstaat nu een spanningsveld: oudere gemeenteleden (‘zij die betalen’, zoals iemand opmerkte tijdens een gemeenteavond) die vaak trouw de diensten bezoeken, haken steeds vaker af wanneer er naast het orgel ook andere muziekinstrumenten worden gebruikt.Kort samengevat is ons dilemma: deze nieuwe vorm van kerk-zijn roept van binnenuit weerstand op en stoot mensen af, van buitenaf is er waardering en spreekt het mensen aan.