Con Spirito, geen liturgie zonder muziek - Bruin-Mollenhorst, Janiek (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2017)
Binnen de liturgie heeft muziek niet alleen de functie van ‘achtergrondmuziek’ of is vooral belangrijk vanwege de tekst die het draagt, muziek heeft méér te bieden. Muziek is een van de bouwstenen van liturgie en kan ook gezien worden als een toevluchtsoord, waar ruimte is voor rust en focus.In dit artikel wil ik de relatie tussen muziek en liturgie nader belichten. Hiervoor werp ik eerst een blik in de geschiedenis en kijk naar enkele opvattingen uit het begin van de twintigste eeuw over de relatie tussen muziek en ritueel/liturgie. Vervolgens laat ik zien hoe mu-ziek van belang kan zijn voor liturgie, geloven en gemeentezijn anno 2017.